Beslenme Rehberi  
Mutfak Tüyoları
MUTFAK TÜYOLARI
  • Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.
  • Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
  • Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.
  • Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri parlak, solungaçları ise pembe ya da kırmızı renkte olmalıdır.
  • Süt kaynarken içine bir parça tuz atarsanız kaymak tutmasını önlemiş olursunuz.
  • Sütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz.
  • Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
  • Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
  • Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
  • Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
  • Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
  • Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.
  • Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içerisine 1-2 dal maydanoz atın.
  • Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.
  • Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.
  • Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.
  • Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.
  • Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.
  • Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.
  • Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlaklığını kaybedebilir. Biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi bu ilik sirkeye batırarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayın. Bir fanila parçasıyla parlatırsanız, çelik tencereniz pırıl pırıl olur.
  • Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Göreceksiniz bardaklarınız, kadehleriniz pırıl pırıl olacaktır.
  • Sebzelerinizi tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
  • Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski halini kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı sallayın.
  • Teflon tavalar, tencereler çok kullanılmaktan ötürü zamanla sararır. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üstünde kaynatın. İndirince de önce sıcak, sonra da soğuk suyla iyice durulayın. Teflonunuzun sarı rengi kaybolacaktır.
  • Pişirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir
  • Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.
  • Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.
  • Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını fark edeceksiniz.
  • Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.
  • Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
  • Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da…
  • Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.
  • Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz. Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.
  • Sarımsak veya soğan doğradınız ve elinizdeki kokudan utanıyorsunuz. Menünüzü cümle aleme ifşa etme gibi bir niyetiniz yoksa kokuyu gidermek için ellerinizi bir kaç defa paslanmaz çeliğe sürmeniz yeterli.
  • Pişmekte olan çorbanıza yanlışlıkla fazla tuz döktünüz. "Eyvah, eyvah!" demeye gerek yok. Soyulmuş bir patates ekleyin, eklediğiniz patates tuzun çoğunu çekecektir.
  • Pilavınızı yaktıysanız - kimbilir, yine kiminle çeneye daldınız, ya da (erkekseniz) hangi maçı seyredaldınız? - bundan da dönüş var elbet. Pilavınızın üstüne bir parça beyaz ekmek yerleştirin ve 5-10 dk bekleyip servise sunun. Ekmek yanık tadını çekecektir.
  • Eğer yumurtalarınızın tazeliğinden şühpe ediyorsanız, bir kaba su doldurup yumurtanın yüzüp yüzmediğine bakın, eğer yumurta yüzüyorsa kullanmayın, yüzmüyor ise rahatlıkla tüketebilirsiniz.
  • Muzlarınızı meyvelerinizin arasında tutmayın. Muzların saldığı gazlar meyvelerinizi etkileyip meyvelerin ömrünü azaltıcaktır.
  • Gümüşleriniz mi karardı? Çözüm, gayet basit. Diş macunu ile ovaladığınızda ilk günkü parlaklıklarına geri dönecekler.
  • Kızartma çok güzel, yapması da kolay; yemesi ayrı bir olay! Fakat ya o kokusu? Girişte asılı duran montlara, odalara, her yere kokusu siniyor. Ama işte yağın içerisine atacağınız 1-2 dal maydanoz her şeyi çözüyor!
  • Fırında patates yapmadan önce, 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin. Daha kolay pişecektir.
  • Kızartma yağını, yağın kızgınlığı geçtikten sonra başka bir kızartmada kullanmak üzere ayrı bir kavanoza almak adettendir; çoğu insan bunu bilir. Peki kimbilir ne zaman ayrı bir kavanoza aldığınız bu yağın kullanılır durumda olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Bunun için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın. Ekmekte kara lekeler oluşmuyorsa kullanabilirsiniz.
  • Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatın. Bu işlem ilerde kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir.
  • Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun.
  • Ah şu patatesler! Sık kullandığınız için büyük miktarda alırsınız ve filizlendiklerini görünce yarısı çöpe gider. Bunu önlemek için patates torbasına bir tane de elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.
  • Tadı kadar nasıl göründüğü de önemli. Hele bu bir omletse! Omletinizin kabarık olması için, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin.
  • Bisküvileriniz yumuşadı diyelim, onları birkaç dakika fırınlayın, kıtır kıtır olacaklar.
  • Peyniri kolay rendelemek için 15 dakika buzlukta bekletin.
  • Ah işte buna kadınlar bayılacak! Çekmeceleri içini boşaltmadan temizlemek istiyorsanız, elektrik süpürgesinin ucuna ince bir çorap geçirin.
  • Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun. Bu tavuğunuzu daha lezzetli kılacak.
  • Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun, 5 dakika bekletin. Daha sonra pişirin.
  • Alüminyum folyonun nimetlerinden olabildiğince faydalanın. Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz.
  • Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz.
  • Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
  • Tarifler
  • Beslenme Önerileri
  • Kalori Listesi
  • Mutfak Tüyoları
Tavuk Sote
30 dk.
6 Kişilik

Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içinde...